שימור הסחוסים בחולי אוסטאוארטריטיס בעזרת גלוקוזאמין וכונדרואיטין – תוצאות מאכזבות


בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים מעודדים ביותר לגבי השפעתם המיטיבה של גלוקוזאמין וכונדרואיטין על סחוסים פגועים בכמות מצטברת של מאות נבדקים. חלק מהמחקרים אף נערכו בארץ, במחלקות אורטופדיות מוכרות. אמנם דווח שיש אחוז גבוה שאינו מגיב לטיפול, אך בהשוואה למתן חומר פלסבו (או אינבו, שאינו מכיל את החומרים מהם מצפים לפעילות) היו תוצאות טובות. כתוצאה זכו תוספי התזונה המבוססים על החומרים הללו לפופולאריות רבה.


כעת מתפרסם מאמר המסכם עבודת מחקר של שנתיים שבדק אם מתן גלוקוזאמין וכונדרואיטין יכול להאט איבוד רקמת סחוס בברכיים אצל חולים הסובלים מאוסטאוארטריטיס שתוצאותיו מאכזבות ביותר.
בתוצאות שפורסמו באוקטובר 2008 בעיתון Arthritis & Rheumatism מדווח החוקר הראשי, מומחה לריאומטולוגיה מביה"ס לרפואה באוניברסיטת יוטה, ד"ר סוויטצקה, כי לא נמצאה השפעה בעלת משמעות קלינית בקבוצת המטופלים לעומת שלא קיבלו טיפול, כפי שמתבטא בצילומי רנטגן של המרווחים בקצות המפרקים.
מחקר זה הוא המשכו של מחקר מאכזב קודם מאוניברסיטת יוטה, שפורסם בשנת  2006 בירחון המדעי היוקרתי New England Journal of Medicine, בו דיווח החוקר הראשי ד"ר קלג שלא נצפתה הפחתה בכאב מפרקים אצל מרבית נוטלי גלוקוזאמין, או כונדרואיטין או השילוב שלהם (למעט קבוצה אחת שהוגדרה כסובלת מדרגת כאב בינוני עד חמור), לאחר 6 חודשים של נטילת התכשיר.

 

יחד עם זאת חשוב לציין שהחוקרים נדהמו לראות שאחת התופעות המדהימות אצל הנחקרים, שהקשתה על פענוח וקבלת תוצאות בעלות משמעות, הייתה שגם אצל הקבוצה שטופלה בפלסבו איבוד בסחוס היה קטן בהרבה מהצפוי ומקובל בהתאם לספרות הרפואית – כדי מחצית ואף יותר. המחקר מדגים בצורה חזקה את אפקט הפלסבו הידוע, ואת השפעת הנפש על הגוף ובריאותו.

ידרשו מחקרי המשך כדי לקבוע סופית אם יש יעילות בקבוצת מטופלים זו לתכשירים הללו.


התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.